Przepis podpatrzyłam u P.Ani Starmach,tylko że ona miała całkiem inny farsz-bezmięsny a że ja uwielbiam mięsko to podałam na mój sposób i wyszły przepyszne ;)
Mozna również podać bez sosu :)
POTRZEBUJEMY :
2 średnie -proste cukinie
2 udka z kurczaka
5 łyżek marchewka (mrożona kostka)
3 łodygi zielonej pietruszki
1 łodyga pora
1 listek laurowy
3 ziarenka ziele angielskie
2 plastry ser żółty-dowolny pokrojony w kosteczkę
olej do smażenia
sól morska,pieprz (wg uznania)
dodatkowo 2-3 łyzki posiekanej drobno natki pietruszki do farszu
Umyte udka zalewamy zimną wodą.Dodajemy listek laurowy,ziele ang. marchew,pora,trzy łodygi pietruszki i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Gdy mięso już jest miękkie wyciagamy z wywaru i studzimy,to samo robimy z marchewką.
Przestudzone mięso obieramy ze skóry,następnie oddzielamy od kości i dosyć drobno kroimy.Dodajemy do niego ser,marchewkę i trzy łyzki posiekanej pietruszki.Całość solimy i pieprzymy-mieszamy.
Umytą i osuszoną cukinię wydrążamy za pomocą łyżeczki.Następnie faszerujemy ją przygotowanym farszem mocno ugniatając żeby jak najwięcej go weszło.Przygotowane cukinie kroimy po lekkim skosie (grubość krążków u mnie to około 2cm)
Następnie rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni i smażymy krążki po kilka chwil z obu stron i gotowe.
Podajemy np. z ulubionym sosem,ja podałam z pomidorowym :)
SMACZNEGO :)
Świetny pomysł, prezentuje się rewelacyjnie:-)
OdpowiedzUsuńwyglądają fantastycznie, uwielbiam cukinie w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńprezentują się bardzo wykwintnie, do tego sa kolorowe więc człowiek od patrzenia nabiera apetytu ;)
OdpowiedzUsuńsuper.;)
Świetny pomysł
OdpowiedzUsuńlubię cukinie a Twoje wyglądają przepysznie! Fajne urozmaicenie :)
OdpowiedzUsuńGenialne, wyglądają świetnie, dużo ciekawiej niż tradycyjna faszerowana cukinia :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne danie. Zrobiłem dla gości wyjedli do ostatniej sztuki.
OdpowiedzUsuńDziękuje i Cieszę sie bardzo :)
Usuń