poniedziałek, 23 stycznia 2012

Tołpyga

Tołpyga przygotowana w ten sposób jest soczysta i smaczna. . .
Polecam :-)
POTRZEBUJEMY:

2 filety ze skórą Tołpygi (po 270-300g na osobę)
4 plastry pomidora
2 ząbki czosnku
1/2 łyzeczki sól ziołowa
1 łyżeczka bazylia
1 łyzeczka tymianek
1 grubszy plaster cytryny
pieprz kolorowy (wg.uznania)
garść natki pietruszki (umytej-osuszonej i posiekanej)
oliwa do wysmarowania naczynia


Rybę myjemy-osuszamy.Z obu stron ja doprawiamy przyprawami oraz pieprzem.Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na wierzch układamy plastry pomidora , posypujemy pokrojonym czosnkiem i natką pietruszki oraz polewamy wycisnietym sokiem z cytryny.Przykrywamy folia aluminiowa i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy około 25 minut.Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy jeszcze 7-8 minut z termoobiegiem i gotowe.

Podajemy z czym kto lubi....

SMACZNEGO . . . .

22 komentarze:

  1. Bardzo lubię tołpygę i już zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna. Zazdroszcze tego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ta rybka musi byc bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i tak pięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  5. ta ryba dla mnie jest wyjątkowa. Bardzo lubię dania z tołpygą w roli głównej

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój tata uwielbia tołpygę, teraz w końcu wiem jak ją mu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Halo Evitko!!! Właśnie przygotowuje tołpygę według twojego przepisu. Najserdeczniej pozdrawiam.:))) Marianna z Sopotu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Waaawww !! Marianno napisz proszę czy smakowało ok. Bo innym rybka bez panierki nie smakuje :) W zanadrzu też mam tołpygę w panierce jak byś chciała hihi ;) Buziaki i pozdrawiam -Ewa :)

      Usuń
  8. a ja właśnie kupiłem filet z tołpygi wrzuciłem do piekarnika tak jak w przepisie i zapomniałem o tym teraz mam czarny skwarek pozdrawiam Krzysiek

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj moje pierwsze podejście do tej ryby, trzymaj kciuki :)) Jeszcze nie wiem, jak ja zrobie - szukam inspiracji :)
    Przy okazji zostałam u ciebie na dłuzej, bo wciagnęły mnie roladki ;) I tak wyszło, ze dodaje cie do ulubionych ;) Pozdrawiam serdecznie. Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu wyjdzie,lub juz wyszła i smakowała :)
      Jesli chodzi o roladki to które wybrałaś ? :) Acha też zostałam u Ciebie na dłuuuuuużej :) Pozdrawiam-Ewa :)

      Usuń
  10. Pierwszy raz jadłam rybę w takie wersji! Rewelacja! tyle smaków i ten aromat i zapach :) niesamowite! Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Aniu że Tobie smakowała :) Pozdrawiam i życzę miłej Niedzieli:) Ewa . . .

      Usuń
  11. prosty przepis.Moja tołpyga właśnie zaczyna pachnieć,życzcie mi smacznego :)Magda

    OdpowiedzUsuń
  12. I jak smakowała ? Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie wypróbowałam Twój przepis- dziękuję , dziękuję, dziękuję!- tołpyga jest po prostu pyszna w tym wydaniu<3

    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ciesze się że smakowało :) Pozdrawiam-Ewa :=)

      Usuń
  14. Ewuś, szukałam pomysłu na tołpygę i trafiłam na ten przepis. Jest świetny! Wprawdzie swoją przyrządziłam nieco inaczej, ale dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edytko,najważniejsze że smakowało :)Buziaki :*

      Usuń
  15. Bardzo fajny i szybki przepis. Rybka wyszła soczysta i aromatyczna. Bałem się połączenia tych ziół, jak się okazało niepotrzebnie. Polecam ten przepis każdemu smakoszowi ryb. Uwaga z oliwą tołpyga to tłusta rybka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakowało,polecam się na przyszłość :) Pozdrawiam Ewa :-)

      Usuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...