sobota, 3 maja 2014

Jajecznica ze szparagami i pomidorkami




Sezon na szparagi uważam za otwarty. Jedzmy szparagi bo są doskonałym źródłem kwasu foliowego, witaminy A, witaminy z grupy B, witaminy C oraz wapnia i błonnika :-)

4 zielone szparagi
3 jajka kurze
kilka pomidorków koktajlowych
pół łyżeczki soli + pół łyżeczki cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
troszkę posiekanego szczypioru do posypania

Ze szparagów odciąć końce i obrać je za pomocą obieraczki.
Pokroić je na jedno centymetrowe kawałki i ugotować do miękkości w wodzie z solą i cukrem (pół łyżeczki soli + pół łyżeczki cukru)
Odcedzić na durszlaku,przelać zimna wodą.
Pomidorki pokroić na pół lub na cztery każdy.
Na patelni rozgrzać olej ,wrzucić szparagi i pomidory.Przesmażyć je chwilę.
Następnie wlać rozmącone jajka,delikatnie oprószyć solą i smażyć jajecznicę do ulubionej konsystencji.Gotową posypać szczypiorkiem i można podawać z ulubionym pieczywem . . .

Smacznego ;-)
Szparagi

4 komentarze:

  1. O! Ze szparagami jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinko,jesli lubisz szparagi to na pewno posmakuje,pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Witaj :)
    I ja ostatnio zajadam się szparagami, bo sezon na nie- krótki. Robiłam opiekane na masełku czosnkowym oraz w szaszłykach, pycha :)
    Twoja jajecznica zachęca do spróbowania ;)
    Pozdrawiam mile ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :)
      Na pewno pysznie u Cibie było mmmm,nie rób mi smaka hihi ;) Pozdrawiam :)

      Usuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .