sobota, 10 maja 2014

Szynka wieprzowa pieczona







Pyszna domowa szyneczka pieczona.Idealna na kanapki z odrobina chrzanu czy musztardy.


1,3 kg ładnej chudej szynki wieprzowej
6 łyżek oleju rzepakowego
Przyprawy wg.uznania :
sól morska grubo mielona
papryka słodka w proszku
papryka ostra w proszku
majeranek suszony
kulki jałowca
rozmaryn suszony
kulki pieprzu czarnego
kolendra mielona
czosnek granulowany

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jesli jest jakiś tłuszczyk to odcinamy.

Do możdzierza dodajemy sól morską grubo mieloną,paprykę słodką w proszku,paprykę ostrą,majeranek suszony,kulki jałowca,rozmaryn suszony,kulki pieprzu czarnego,kolendrę mieloną i czosnek granulowany.
Wszystko rozcieramy w jak najdrobniej.Dodajemy olej i mieszamy.
Powstałą papką nacieramy szynkę z wszystkich stron i odkładamy do lodówki na 1 dobę.
Po tym czasie przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia,przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180*C tyle czasu ile ważyła szynka.U mnie to była 1 godz. i 30 min. Podczas pieczenia od czasu do czasu obracamy mięso. Pod koniec pieczenia odkrywamy folię i jeszcze zapiekamy z wszystkich stron. 
Po wyjęciu z piekarnika szynkę odstawiamy żeby ostygła i gotowe...
Smacznego :-)

9 komentarzy:


  1. Szyneczka na gotujmy zachęciła mnie żeby zajrzeć do ciebie dzisiaj na bloga. W ten ponury zimny dzień szukam kolorów na talerzu a ja widzę że u ciebie też kolorowo. Szynka jak już pisałam cudna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam szynka jest pyszna i świetnie wyszła polecam

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .