wtorek, 28 maja 2013

Karkówka z cebulą i pieczarkami


Pyszne i delikatne mięsko---Polecam :)

Karkówka z cebulą i pieczarkami
Na trzy porcje :
3 plastry ładnej mięsistej karkówki wieprzowej (grubość ok.1,5cm)
4 średnie cebule-pokrojone w pół krążki
8 większych pieczarek-umytych,osuszonych ,obranych i pokrojonych na ćwiartki
olej do smażenia około 4 łyżki
Przyprawy:
sól i pieprz świeżo mielone,przyprawa do wieprzowiny,czosnek granulowany wg.uznania.
Dodatkowo 3 szczypty suszonych płatków chili (na każdy plaster mięsa po jednej szczypcie) i 4-5 dużych łyżek maggi

Umyte i osuszone mięso przyprawiamy z obu stron w/w przyprawami oprócz maggi i wrzucamy na rozgrzany olej na patelni.Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywą i dusimy do miękkości mięsa,od czasu do czasu przekręcając je.

Gdy mięso juz jest miękkie odkrywamy pokrywe i dodajemy cebulę i pieczarki oraz przyprawę maggi, mieszamy i dalej dusimy do miękkości cebuli i pieczarek.Gdy wszystko zmięknie możemy podawać.
Na talerze wykładamy po porcji mięsa na to cebulę z pieczarkami i całość polewamy sosem który nam sie wytworzył podczas duszenia i gotowe :)
Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego  . . .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .