środa, 7 grudnia 2011

Śledziowe Babeczki

Wczoraj na kolację zaserwowałam śledzika w nieco innym wydaniu :)




 POTRZEBUJEMY:
3 filety matjas w oleju
3 płaty papryki konserwowej
2 jajka
2 łyżki oliwy
1 mała cebula czerwona
10 gałązek szczypiorku
pieprz czarny (wg.uznania)

Filety moczymy w zimnej wodzie  i osuszamy. Jajka myjemy ,gotujemy na twardo-studzimy i obieramy.Nastepnie płuczemy je pod bieżącą wodą.Cebule obieramy a szczypiorek płuczemy.Wszystkie składniki kroimy w drobną kostke a szczypior siekamy.
Przekładamy do miski dodajemy pieprz,oliwę i mieszamy.Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę żeby składniki sie przegryzły i gotowe.

Do zrobienia babeczek użyła małych filiżanek o wymiarach 6cm x 6cm,ale równiez mozna podać w miseczce dekorując wg.własnego gustu...

Z tej porcji wychodzi 8 babeczek.

6 komentarzy:

  1. Ale ten Twój Mąż ma dobrze! Tyle pysznych babeczek i jeszcze piękna Małżonka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam śledzie :) bardzo fajne koreczki! i jak ładnie podane.

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę je zrobić ;) Już sobie zapisuje.
    Ale ślinka cieknie na ich widok ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewa, za samego tylko śledzia, nalezy się pychol, a za kombinację składników drugi. I na tym dość.
    Podpisal:
    śledziożerca

    OdpowiedzUsuń
  5. super :))poproszę o jedną babeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawa ta przekąska. A że ze śledzikiem, to na pewno smaczna! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .