Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
- 1 opakowanie Filety śledziowe Matjas (460g tam jest 6 sztuk) Kupiłam w Biedronce
- 3 płaty papryka konserwowa
- 1 jajo kurze
- 12 gałązek szczypiorku
- 1 duża łyzka oliwy z oliwek
Śledzie płuczemy pod bieżąca wodą,nie trzeba ich moczyć bo nie są bardzo słone.Osuszamy ręcznikiem papierowym. Jajo gotujemy na twardo,obieramy ze skorupki i płuczemy pod bierzącą wodą,kroimy na sześć części.Paprykę kroimy na cienkie słupki.
Następnie układamy śledzie na nich układamy porcje jajka i parę słupków papryki.Zawijamy i spinamy wykałaczką. Ustawiamy na talerzu w pionie.Ze szczypiorka odcinamy końcówki i wkładamy w środek po między paprykę.Resztę papryki i szczypiorek kroimy drobno i posypujemy całość. Każdą porcję polewamy oliwą i gotowe :-)
Tutaj na zdjęciu widać cztery sztuki konkretnych przekąsek...:)
Następnie układamy śledzie na nich układamy porcje jajka i parę słupków papryki.Zawijamy i spinamy wykałaczką. Ustawiamy na talerzu w pionie.Ze szczypiorka odcinamy końcówki i wkładamy w środek po między paprykę.Resztę papryki i szczypiorek kroimy drobno i posypujemy całość. Każdą porcję polewamy oliwą i gotowe :-)
Tutaj na zdjęciu widać cztery sztuki konkretnych przekąsek...:)
Urocze są! Zrobię sobie takie, ale chyba w marynacie octowej, przepadam za takimi! ;))
OdpowiedzUsuńDzieki Kasiu,jednak wczoraj sie zdecydowałam i poszłam do sklepu hihi :D
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą, śledzie zawsze warto zrobić, a w Twoim wydaniu są przepiękne. No i smaczne, ale to wszyscy wiemy, że tu zawsze można znaleźć coś pysznego.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ten czas...śledzik, karpik...akurat teraz najlepiej smakują. Pyszne te bukiety
OdpowiedzUsuńależ kontrastowe kolory! bardzo zachęcające. Śledzie są na czasie cały rok, ale ten okres przedświąteczny tradycyjnie sprzyja rybom bardziej niż zwykły czas. A ja śledzie lubię, tym bardziej że nie są bardzo kaloryczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Rewelacyjnie to wymyśliłaś;)
OdpowiedzUsuńświetnie to wymyśliłas, tak kolorowo uwielbiałam śledzie robione przez mojego dziadka teraz gdy go znami nie ma może ja coś wykombinuje i zainspiruje się Twoim pomyslem :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplo
Marty