A dzisiaj u nas na obiadek pyszny barszcz czerwony + do tego ziemniaczki pokroszone z cebulką.Mmmm palce lizać :-)
- Wywar z warzyw 2.5l -3l
- Buraki czerwone 4-5 sztuk
- Śmietana 18% 150 g
- Listek laurowy 1 szt.
- Ziele angielskie 2-3 ziarenka (jak ktoś nie lubi nie dawać)
- Mąka tortowa 2-3 łyzki (można mniej lub więcej to już zależy jaką konsystencję chcemy mieć)
- Kostka warzywna 1 kosteczka
- Plasterek cytryny
- Czosnek 1 ząbek
- sól,pieprz (według uznania)
Do wywaru warzywnego dodajemy surowe umyte , obrane i pokrojone w ósemki buraki. Dodajemy ziele angielskie ,listek laurowy ,obrany ząbek czosnku oraz bulion warzywny i gotujemy ok.1 godz. na wolnym ogniu aż buraki będą miękkie i puszczą smak.Po tym czasie jak buraki już są miękkie,dodajemy troszkę soku z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie robimy zaklepkę z mąki( 2-3 łyżki stołowe) ,wody i śmietany (energicznie mieszając żeby nam się kluchy nie porobiły) wlewamy do wywaru mieszając. Chwilkę gotujemy i można podawać.
Jak pisałam wcześniej podałam z ziemniaczkami pokroszonymi z cebulką :)
Piękny kolor, a przepis bardzo ciekawy, chyba podobny Mama moja robiła, ale przyznam się, że nie znosiłam barszczu z ziemniakami tłuczonymi. ;)
OdpowiedzUsuńBuziaki! :*