poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Udka Ketchupowo-Musztardowe

Jak na " mięsiarę" przystało znowu udka hihi ^^
Są na prawdę pyszne.Polecam :)


Na 3 osoby:

3 udka kurze
3 łyżki musztarda Dijon
3 łyżki ketchup Pudliszki łagodny
2 łyżeczki czosnek granulowany
olej
sól,pieprz wg.uznania


Umyte i osuszone udka wkładamy do miski.Solimy,pieprzymy i czosnkujemy. Następnie dodajemy do nich musztardę i ketchup.Całość mieszamy i wkładamy do lodówki na parę godzin (u mnie 3 godziny).

Po tym czasie wyjmujemy je i przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.Przykrywamy i pieczemy w 180*C jedną godzinę i piętnaście minut.(środkowa półka-grzanie góra-dół)
Po godzinie je odkrywamy i podpiekamy bez termoobiegu żeby wierzch ich sie nie spalił a był chrupiący (grzanie góra)

Wyjmujemy z piekarnika,rozkładamy na talerze i każda porcje polewamy delikatnie sosem jaki się wytworzył podczas pieczenia.Zapewniam że ten sosik jest wspaniały :)

SMACZNEGO :=)

11 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. mm fajne, skorzystam, odskocznia od mojej tradycyjnej marynaty ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne skorzystaj.Na pewno Ci posmakują :)

      Usuń
  3. Cudnie wyglądają, takie złoto-czerwone! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a u ciebie jak zwykle bardzo kolorowo.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na marynatę :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. też mi się podoba ta soso marynata! no i jaka ładna aranżacja :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyglądają- z resztą jak wszystkie Twoje dania:)) a jakie musi być dobre....

    OdpowiedzUsuń
  8. Na sam widok robie się głodna...mniami:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Obiad rewelacyjny! Znalazłam przepis przypadkiem po tym, jak syn powiedział mi, że nie będzie jadł mojej kury, bo jest strasznie mdła. Zrobiłam tę z przepisu.. Zjadł 2!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi ogromnie miło Ewciu :) pozdrawiam równiez syna :-)

      Usuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .