piątek, 19 sierpnia 2011

Soczyste Ćwiartki z Kurczaka

Dzisiaj naszła nas ochotka na kurczaczka....
Jest pycha chrupiący i co ważniejsze sam sie prawie robi hihi ;)

Na dwie osoby potrzebujemy :

2 cwiartki z kurczaka
2cm laski imbir świeży
sól,pieprz (wg.uznania)
1 łyzeczka papryka słodka w proszku
5 łyżek sos chili czosnkowy (Tao Tao)
1 łyzka oliwa (do posmarowania naczynia żaroodpornego )
1 kawałek folia aluminiowa (do przykrycia naczynia)


Udka umyć i osuszyc ręcznikiem papierowym.
Imbir obrać i zetrzeć na tarce.Solą, pieprzem ,papryką słodką czerwona w proszku i sosem chili natrzeć ćwiartki.
Naczynie wysmarowac oliwą i ułozyć mięso,a na nie położyć świeżo starty imbir i wstawic do lodówki na około 2h.

             
              Po tym czasie rozgrzac piekarnik do 180*C (góra,dół) i wstawić naczynie z mięsem (przykryc folia aluminiową) i piec 1 godzinę.Po tym czasie odkryc i jeszcze ładnie podpiec.Podpiekamy jak kto lubi bardziej lub mniej.
Podajemy z frytkami,czy ziemniaczkami i dowolną surówka ..



                                Tak wygladały zaraz po wyciągnięciu z piekarnika :)
                    


               Pyszne mięsko z chrupiąca skórką to jest to...Polecam :-)         

6 komentarzy:

  1. Pyszny kurczak, z imbirem jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  2. takie samo-robiące się dania bardzo lubię;) smakowita propozycja

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne połączenie smaku :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzieki kobitki :-) muaaaaa :***

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda ten Twój kurczaczek!

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .