środa, 10 sierpnia 2011

Krokiety z Bułek

                    

Nie chce Ci się smażyć naleśników !!! Zrób z bułek,sa wspaniałe,delikatne i chrupiące :))


SKŁADNIKI:
  • 5 zwykłych bułek
  • 1 kg pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duza garść posiekanej natki pietruszki
  • 15dkg ser żółty (gouda)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajka surowe
  • 0,5 litra mleka (2%)
  • 2-3 łyżki oleju (do usmażenia pieczarek)
  • olej do smażenia krokietów (potrzeba nam tyle żeby krokieciki były zamoczone do połowy)
  • sól,pieprz (według uznania)
PRZYGOTOWANIE:
Każdą bułeczkę rozrywamy na pół w miejscu gdzie jest przecięta. Wydrążamy środek. Pieczarki czyścimy i scieramy na tarce o grubych oczkach. Papryke myjemy,usuwamy środek kroimy w kosteczkę. Wydrążony środek z bułeczek drobniutko rozkruszamy. Rozgrzewamy olej na wiekszej patelni,wrzucamy pieczarki i paprkę-przykrywamy dusimy do miękkości.Po tym czasie odkrywamy pokrywke i delikatnie podsmażamy żeby nie było nic wody co sie wytworzyła podczas duszenia. Całość przekładamy do miski,dorzucamy miąż z bułek (mieszamy) Teraz czekamy aż farsz wystygnie.Jak już jest zimny dodajemy ser starty i natke pietruszki.Mieszamy i Porządnie doprawiamy.Wlewamy mleko do jakiejś miseczki. I teraz każdą połóweczkę bułki moczymy w mleku Ale dosłownie wkładamy i zaraz wyciagamy żeby nam sie papka z tej bułki nie zrobiła !!!!!!! W bułke nakładamy farsz i formujemy delikatnie spłaszczając krokieciki. Roztrzepujemy w miseczce jajka dodajemy natkę i w osobnym naczyniu wysypujemy bułke tartą. Rozgrzewamy olej na patelni. I teraz kazdy nasz krokiecik moczymy najpierw w jajku potem w bułce i smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z czerwonym barszczykiem ,suróweczką czy pomidorkiem. Jak kto lubi :) 

SMACZNEGO. . . . . . 


           Pozdrawiam . . . .

            

4 komentarze:

  1. To jest naprawdę dobre - muszę to zrobić :) Super pomysł , podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grześ możesz sobie zrobic z innym farszem :)

      Usuń
  2. Ewcia - do tego nadaje się każdy farsz :) mięsny , warzywny , lub jak kto lubi . Tak jak do pizzy . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście ze tak,pisałam ci To wyżej :) Również pozdrawiam :=)

      Usuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .