poniedziałek, 22 września 2014

Smażona kiełbasa z cebulą i papryką




  • Taki sobie obiad na szybko :-)
Kiełbasa podwawelska lub inna ulubiona
4 większe cebule
3 papryki kolorowe (u mnie 1 czerwona i 2 białe)
olej do smażenia
nać pietruszki
papryka czerwona w proszku ,czosnek granulowany,sól i pieprz wg.uznania


  • Sposób przygotowania

    1.
    Kiełbasę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
    2.
    Pokroić na kawałki o długości jakie lubimy i ponacinać w kratkę z obu stron.
    3.
    W kawałki kiełbas wetrzeć czosnek i paprykę.
    4.
    Cebulę obrać i pokroić w pół krążki a papryki w kostkę.
    5.
    Na rozgrzany olej wrzucić kiełbasę i podsmażyć dobrze,zmniejszyć ogień,dodać cebulę wraz z papryką, posolić i popieprzyć-przykryć pokrywą i dusić do miękkości warzyw.Na koniec odkryć, jeszcze chwilkę przesmażyć,posypać posiekaną natką pietruszki i można podawać np. z ulubionym pieczywem i musztardą/ketchupem Smacznego :-)


1 komentarz:

  1. Smaczne proste danie, na szybko gdy nie mam czasu, a przydałoby się nieco zjeść. Jadam ze świeżym chlebkiem z otębusem, a na dokładkę do papryki kroję w kostkę ogórki małosolne z Pińczowa, rewelacja. Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .