piątek, 15 sierpnia 2014

A'la leczo z kurkami







Było pysznie,danie podałam z ryżem :-)

Porcja dla 3 osób

A'la leczo z kurkami

1 bakłażan
2 duże słodkie pomidory
4 cebule
2 ząbki czosnku (takie większe)
1  papryka czerwona
1 papryka zielona
150g świeżych kurek
1 łyżka dobrego masła
olej rzepakowy do smażenia
Przyprawy wg.uznania:
pieprz czarny,curry,sos sojowy ciemny,sól morską,kolendrę mieloną,oregano.kurkumę



Kurki czyścimy ,większe kroimy na mniejsze części a małe zostawiamy w całości. Smażymy na rozgrzanym maśle dopóki płyn z nich nie odparuje--odstawiamy.
Oczyszczone warzywa kroimy:cebule w krążki,ząbki czosnku drobno siekamy,bakłażana (bez miąższu) papryki na średnią kostkę a pomidory na części.

Na rozgrzany olej dodajemy cebulę warzywa i czosnek.Wszystko doprawiamy w/w przyprawami (tyle ile uważamy za słuszne),przykrywamy pokrywą, zmniejszamy płomień i dusimy do miękkości warzyw,tak żeby były lekko chrupkie.

Po tym czasie odkrywamy pokrywę dodajemy wczęśniej usmażone kurki,chwilkę podgrzewamy mieszając i gotowe.... Warzywa psiankowate 2014

5 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na połączenie bakłażana i kurek. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A u mnie też kurki :) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...

    OdpowiedzUsuń
  4. Leczo smakowite,ale co u Ciebie Ewuniu.Dawno Ciebie nie widziałem na blogu.

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .