piątek, 15 sierpnia 2014
A'la leczo z kurkami
Było pysznie,danie podałam z ryżem :-)
Porcja dla 3 osób
A'la leczo z kurkami
1 bakłażan
2 duże słodkie pomidory
4 cebule
2 ząbki czosnku (takie większe)
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
150g świeżych kurek
1 łyżka dobrego masła
olej rzepakowy do smażenia
Przyprawy wg.uznania:
pieprz czarny,curry,sos sojowy ciemny,sól morską,kolendrę mieloną,oregano.kurkumę
Kurki czyścimy ,większe kroimy na mniejsze części a małe zostawiamy w całości. Smażymy na rozgrzanym maśle dopóki płyn z nich nie odparuje--odstawiamy.
Oczyszczone warzywa kroimy:cebule w krążki,ząbki czosnku drobno siekamy,bakłażana (bez miąższu) papryki na średnią kostkę a pomidory na części.
Na rozgrzany olej dodajemy cebulę warzywa i czosnek.Wszystko doprawiamy w/w przyprawami (tyle ile uważamy za słuszne),przykrywamy pokrywą, zmniejszamy płomień i dusimy do miękkości warzyw,tak żeby były lekko chrupkie.
Po tym czasie odkrywamy pokrywę dodajemy wczęśniej usmażone kurki,chwilkę podgrzewamy mieszając i gotowe....
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciekawy pomysł na połączenie bakłażana i kurek. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji :)
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję :)
UsuńA u mnie też kurki :) Pysznie!
OdpowiedzUsuńLeczo smakowite,ale co u Ciebie Ewuniu.Dawno Ciebie nie widziałem na blogu.
OdpowiedzUsuń