środa, 1 października 2014
Żołądki curry z papryką,cebulą i pieczarkami
Uwielbiam żołądki mniam !!! Dzisiaj taka propozycja ich podania :)
Żołądki curry z papryką,cebulą i pieczarkami
600g żołądków drobiowych
1 łyżeczka soli
2 listki laurowe
4 duże kulki ziela angielskiego
1 papryka czerwona
1 większa cebula
5-6 dużych pieczarek
1 duży pomidor lub 2 mniejsze
garść posiekanej natki pietruszki
przyprawy wg.uznania
sól morska,pieprz czarny,curry,suszone płatki chili,czosnek granulowany
Żoładki oczyszczamy i myjemy,wkładamy do garnka,zalewamy wodą dodajemy łyżeczkę soli,listki,ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Gotowe odcedzamy,studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
Warzywa oczyszczamy myjemy i kroimy.Cebulę w piórka,paprykę w kostkę ,pieczarki na grubsze części a pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub ósemki.
Na głębszej patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia się. Następnie dodajemy paprykę,pieczarki i pomidora,doprawiamy wyżej wymienionymi przyprawami i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości papryki.
Jak papryka jest dostatecznie miękka dodajemy żołądki,doprawiamy sobie jeszcze,mieszamy i chwilkę wszystko razem jeszcze dusimy.Na koniec posypujemy natką pietruszki znowu mieszamy i możemy podawać np. z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :-)
*Ja żołądki ugotowałam w szybkowarze trwało to zaledwie 15 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mógłbym żywić się wyłącznie żołądkami :)
OdpowiedzUsuńFajnie kolorowo się prezentują.
Dziękuję :)
Usuń