czwartek, 3 kwietnia 2014

Wiosenna sałatka z grillowanym boczkiem




Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY 
www.layman.pl/bitwa-na-przepisy


Sałatka jest smaczna. I spokojnie może nam zastąpić  drugie śniadanie podana np. z grzanką czosnkową. Smacznego :)


Wiosenna sałatka z grillowanym boczkiem

Boczek parzony 8-9 plastrów
Kilka krążków cukinii
Pomidorki koktajlowe kilka sztuk (u mnie pomarańczowe)
Kilka rzodkiewek
pół czerwonej cebuli
1/3 paryki czerwonej
1 duża garść posztkowanej kapusty pekińskiej
listki świeżej pietruszki wg.uznania
olej rzepakowy
Przyprawy:
sól morska (młynek),pieprz czarny (młynek),suszone płatki chilii

Wszystkie warzywa myjemy-osuszamy
Boczek i krążki cukinii grillujemy następnie odsączamy na ręczniku papierowym.Boczek kroimy w paski a cukinię zostawiamy w krążkach.
Pomidorki kroimy na pół,rzodkiewkę w słupki,cebulę w piórka a paprykę w paski.
Wszystko przekładamy do większej miski.Delikatnie solimy,pieprzymy i posypujemy płatkami chilii.Kropimy olejem i mieszamy.
Gotową sałatkę przekładamy na talerze i podajemy np. z grzankami.


Zielono mi, idzie wiosna

2 komentarze:

  1. Najlepiej smakuje jak ktos zrobi i przyniesie śniadanie :P jak sama cos robie to potem nie chce mi sie tego jesc...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poważnie ? a mi jak najbardziej sie chce hihi ;) Pozdrawiam Ewa :)

      Usuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .