poniedziałek, 6 stycznia 2014

Pałki w przyprawie chińskiej 5 smaków




Mięso w smaku jest bardziej anyżowe więc nie wiem czy każdy lubi. Ja tak :-)

* Przyprawa chińska 5 smaków jest wysoce aromatyczną mieszanką, o wyrafinowanym smaku i zapachu. Wraz z kuchnią chińską i wietnamską trafiła na stoły całego świata. Charakteryzuje się leśnym zapachem kasji, połączonym z aromatem anyżu.


8 pałek z kurczaka
olej rzepakowy 4 łyżki  + do wysmarowania blaszki/naczynia
Przyprawy wg uznania :
sól,pieprz,płatki chili,słodka czerwona papryka w proszku,przyprawa chińska 5 smaków

Pałki umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym.
Do misy wlać olej dodać wyżej wymienione przyprawy/wymieszać. (gdyby było za gęste wlać więcej oleju)
Do marynaty włożyć pałki i porządnie je w niej wytaplać/włożyc do lodówki na parę godzin (można na całą noc)


Blaszkę wysmarować olejem poukładać pałki,polać resztą marynaty z miski,przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C (grzanie góra) 1 h. Po tym czasie odkryć i jeszcze chwilkę zapiec i gotowe . . . .

7 komentarzy:

  1. Już kilka razy słyszałam o tej przyprawie, muszę ja wreszcie wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mocna i bardzo aromatyczna przyprawa,trzeba ja lubić :-)

      Usuń
  2. Zaciekawiłaś mnie tą przyprawą!

    OdpowiedzUsuń
  3. To mogło naprawdę dobrze smakować!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta dla mnie bardzo dla innych nie wiem bo muszą lubić anyżek :)

      Usuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .