poniedziałek, 6 stycznia 2014
Pałki w przyprawie chińskiej 5 smaków
Mięso w smaku jest bardziej anyżowe więc nie wiem czy każdy lubi. Ja tak :-)
* Przyprawa chińska 5 smaków jest wysoce aromatyczną mieszanką, o wyrafinowanym smaku i zapachu. Wraz z kuchnią chińską i wietnamską trafiła na stoły całego świata. Charakteryzuje się leśnym zapachem kasji, połączonym z aromatem anyżu.
8 pałek z kurczaka
olej rzepakowy 4 łyżki + do wysmarowania blaszki/naczynia
Przyprawy wg uznania :
sól,pieprz,płatki chili,słodka czerwona papryka w proszku,przyprawa chińska 5 smaków
Pałki umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym.
Do misy wlać olej dodać wyżej wymienione przyprawy/wymieszać. (gdyby było za gęste wlać więcej oleju)
Do marynaty włożyć pałki i porządnie je w niej wytaplać/włożyc do lodówki na parę godzin (można na całą noc)
Blaszkę wysmarować olejem poukładać pałki,polać resztą marynaty z miski,przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C (grzanie góra) 1 h. Po tym czasie odkryć i jeszcze chwilkę zapiec i gotowe . . . .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
I córci smakowało?
OdpowiedzUsuńNiestety,ona wcale mięsa nie je :/
UsuńJuż kilka razy słyszałam o tej przyprawie, muszę ja wreszcie wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńMocna i bardzo aromatyczna przyprawa,trzeba ja lubić :-)
UsuńZaciekawiłaś mnie tą przyprawą!
OdpowiedzUsuńTo mogło naprawdę dobrze smakować!:)
OdpowiedzUsuńMarta dla mnie bardzo dla innych nie wiem bo muszą lubić anyżek :)
Usuń