sobota, 4 stycznia 2014

Naleśniki z wkładką




Pyszne,uwielbiam je :)


Naleśniki z wkładką

1 mała cukinia
3 jajka ugotowane na twardo
10 sporych pieczarek
olej rzepakowy do smażenia
1 garść drobno posiekanej natki pietruszki
sól,pieprz wg.uznania

Na naleśniki:
250 ml mleko 2%
1 i 1/2 szklanka mąki - można więcej jak ciasto za rzadkie lub mniej jak za gęste
2 jajka
pół lyżeczki soli
1 duża łyżka oleju
1 szklanka woda mineralna (średnio gazowana)

Z powyższych składników robimy ciasto na naleśniki,wszystko ubijając mikserem. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki lekko blade .Odstawiamy. 

Wyszorowaną porządnie cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach.Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę lub w cieniutkie pół plasterki
Na rozgrzany olej wrzucamy cukinię i pieczarki,solimy,pieprzymy i smażymy całość do odparowania płynu.
Przekładamy do miski,dodajemy posiekane drobno jaka,natkę i mieszamy.Farsz doprawiamy jeszcze sola i pieprzem żeby nie było za mdłe.

Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zawijamy w kopertę.
Gotowe koperty smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron i możemy podawać np z czerwonym czystym barszczem..





2 komentarze:

  1. super ten przepis na nalesniki ale na cukinię to jeszcze poczekać hihi muszę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak Pani ma dostęp do Lida to tam są dostepne cały czas :) Pozdrawiam Ewa :-)

      Usuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .