czwartek, 16 stycznia 2014
Nadziewane pomidory
Pomidorki z pysznym farszem,idealne na przystawkę czy zakąskę . . . :)
*Składniki podam ogólnie ponieważ to zależy ile chcemy zrobić pomidorków
Pomidory ja miałam rzymskie
Pieczarki
Jajka
Mały pęczek szczypiorku
Majonez
olej rzepakowy do smażenia
sól morska i pieprz świeżo mielone wg.uznania
Pomidory porządnie umyć i osuszyć,wydrążyć miąższ.
Pieczarki obrać opłukać,osuszyć,zetrzeć na tarce i przesmażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli do odparowania płynu,przełożyć do naczynia.
Jajka ugotować na twardo.Ostudzić,obrać i zmiksować na masę,dodać do pieczarek.
Szczypiorek drobno posiekać i też przełożyć do naczynia.
Dodać majonez ,sól,pieprz i wszystko wymieszać.
Połówki pomidorów napełniać łyżeczką ugniatając farsz. Następnie zwilżonym nożem przekroić każdą połowe pomidora,ułożyć na talerzu i można podawać . . .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglądają świetnie! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) tylko farsz porządnie dopraw żeby nie było za mdłe :-)
UsuńPrzepis wprawdzie nie na tą porę roku (pomidory drogie i bez smaku), ale wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńBeatko te akurat pomidory sa wspaniałe miąższ czerwoniutki i pyszny ,dostępne w Lidlu :)
UsuńWyhodowane w Polsce czy przejechały kilka setek km?
UsuńNazwa "rzymskie" a przyjechały z Hiszpanii :)
UsuńLubię faszerowane warzywa, u mnie dziś ziemniaki :) pomidorków jeszcze nie faszerowałam! :)
OdpowiedzUsuńJako przekąska na karnawałowa imprezę nadają się idealnie -również podkradam przepis przy okazji wykorzystam :):):)
OdpowiedzUsuń