niedziela, 19 stycznia 2014

Tołpyga w migdałach,bułce i mące kukurydzianej





Pyszna rybka, z wierzchu chrupiąca a w środku soczysta.Polecam :-)

450g świeżej Tołpygi (filet)
sok z połowy cytryny
1 surowe jajo kurze
100g migdałów blanszowanych
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki bułki tartej
sól morska i pieprz świeżo mielone wg.uznania
olej rzepakowy do smażenia

Filet ryby myjemy,osuszamy i dzielimy na części (u mnie wyszły 4 porcje)
Każda porcję kropimy cytryną oraz solimy i pieprzymy z obu stron,przekładamy do lodówki na 1h.
Do naczynia dodajemy bułke tartą,mąke kukurydzianą i wcześniej zblendowane migdały,całość mieszamy.
Następnie porcje ryb moczymy w rozmąconym jajku ,pózniej w panierce i smażymy z obu stron na złoty kolor...

Podajemy  z czym lubimy :) Smacznego . . .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .