czwartek, 16 stycznia 2014

Nadziewane pomidory






Pomidorki z pysznym farszem,idealne na przystawkę czy zakąskę  . . . :)


*Składniki podam ogólnie ponieważ to zależy ile chcemy zrobić pomidorków

Pomidory ja miałam rzymskie
Pieczarki
Jajka
Mały pęczek szczypiorku
Majonez
olej rzepakowy do smażenia
sól morska i pieprz świeżo mielone wg.uznania

Pomidory porządnie umyć i osuszyć,wydrążyć miąższ.
Pieczarki obrać opłukać,osuszyć,zetrzeć na tarce i przesmażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli do odparowania płynu,przełożyć do naczynia.
Jajka ugotować na twardo.Ostudzić,obrać i zmiksować na masę,dodać do pieczarek.
Szczypiorek drobno posiekać i też przełożyć do naczynia.
Dodać majonez ,sól,pieprz i wszystko wymieszać.
Połówki pomidorów napełniać łyżeczką ugniatając farsz. Następnie zwilżonym nożem przekroić każdą połowe pomidora,ułożyć na talerzu i można podawać  . . .

8 komentarzy:

  1. Wyglądają świetnie! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) tylko farsz porządnie dopraw żeby nie było za mdłe :-)

      Usuń
  2. Przepis wprawdzie nie na tą porę roku (pomidory drogie i bez smaku), ale wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko te akurat pomidory sa wspaniałe miąższ czerwoniutki i pyszny ,dostępne w Lidlu :)

      Usuń
    2. Wyhodowane w Polsce czy przejechały kilka setek km?

      Usuń
    3. Nazwa "rzymskie" a przyjechały z Hiszpanii :)

      Usuń
  3. Lubię faszerowane warzywa, u mnie dziś ziemniaki :) pomidorków jeszcze nie faszerowałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jako przekąska na karnawałowa imprezę nadają się idealnie -również podkradam przepis przy okazji wykorzystam :):):)

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .