sobota, 26 października 2013

Karkówka z kapustą i grzybami







Pyszne mięsko a kapusta z grzybami jeszcze lepsza.Polecam :-)

500g ładnej mięsistej karkówki
1 garść suszonych grzybów leśnych
400g kiszonej kapusty
4 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 łyżka przyprawy do bigosu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
PRZYPRAWY:
sól,pieprz,1 łyżeczka płatków chili,sos sojowy ciemny,papryka czerwona w proszku,przyprawa do wieprzowiny wszystko wg.uznania oprócz chili


Kapustę posiekać na drobniejsze części i włożyć do garnka.Dodać garść suszonych grzybów,przyprawe do bigosu,ziele angielskie oraz liście laurowe.Zalac wodą i gotować do miękkości.Następnie odcedzic na durszlaku.

Mięso umyć,osuszyć i pokroic na plastry a póżniej na większe kwadraty.Na patelni rozgrzać olej dodać karkówkę , cebule pokrojoną w pół krążki i czosnek pokrojony w plasterki. Dodać wszystkie przyprawy i smażyć do zarumienienia sie mięsa,często je przekręcając.

Blaszke wysmarować olejem przełozyć na nią połowę kapusty,na kapustę wyłożyć mięso i przykryć pozostałą kapustą. Całość polać sosem jaki się wytworzył podczas smażenia.Przykryć folia aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 170*C grzanie góra jedna godzinę,po upływie tego czasu odkryc i jeszcze chwilke zapiec i gotowe :)
Podawać z ulubionymi dodatkami . . ..

Miłej soboty życzę wszystkim :-)




2 komentarze:

  1. Bardzo smakowita ta karkówka.Gości miałaś ,cała blacha mięsa?Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś ty Chris nie miałam gości hihi :D miałam obiad na 3 dni ;)

      Usuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .