niedziela, 3 listopada 2013

Dorsz z Koperkiem i Bazylią




Mocno aromatyczny Dorsz.Idealny dla smakoszy takich mocno ziołowych rybek :)

Dorsz płaty świeże ze skórą (4 szt. ja miałam troszkę ponad 1/2kg)
1/2 cytryna
2 ząbki czosnku (posiekać)
1/2 pęczka koperku (posiekanego)
10 listków bazylii
4 cienkie plastry masełka
sól ziołowa (wg.uznania)
pieprz (wg. uznania)
2 sztuki folia spożywcza
olej do posmarowania folii spożywczej

Rybę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.Przekładamy na tackę,kropimy ja porządnie cytryną.Solimy,pieprzymy. Folię smarujemy olejem.Następnie na każdy z dwóch  płatów rybki kładziemy posiekany czosnek,2 plastry masła,koper i 10 listków bazylii(oczywiście na każdy filet tj.po pięć listków na jeden i po 2 plastry masełka ). Nakładamy na to drugi płat dorsza,posypujemy jeszcze koperkiem i zawijamy folią.Tak przygotowaną rybkę wkładamy do lodówki na 1 godzinkę żeby ładnie nam przesiąkneła ziołami.
Rozgrzewamy piekarnik do 200*C i pieczemy ją 30 minut. Następnie odkrywamy i podpiekamy ją jeszcze chwilunię.Tzn. mozna bardziej ją podpieć lub mniej to już w zależności jak kto lubi.Ja podpiekałam 10 minutek :-)
Mam nadzięję że wszystko jasne,co napisałam ? Jeśli nie to proszę pytać ;-)

Podajemy z ziemniaczkami lub frytkami i surówką z kiszonej kapusty. . .


SMACZNEGO . . . . . .



8 komentarzy:

  1. Dzisiaj byłem na obiedzie nad morzem w restauracji Przylądek Dobrego Smaku,zamówiłem dorsza saute, no i co.Lepiej za cenę obiadu było kupić 3 kg.fileta z dorsza i zrobić go wg Twojego przepisu i jeść przez tydzień.Zupa z łososia koszmar,ziemniak pieczony,nie z tym masłem co chciałem,dorsz bez smaku,a surówka tak wymęczona i słona,że już nawet deser zjadłem w domu.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to się zraziłeś chyba do tej restauracji :( a surówki to prawie w każdej restauracji sa wymęczone :/ Pozdrawiam Ewa :)

      Usuń
  2. Najlepszy i najprostszy sposób na rybę ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorcia ten komentarz usunełam bo były dwa :)

      Usuń
  4. U Ciebie jak zwykle smaczne ryba.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny ten twój dorsz. Smaka mi narobiłaś. :D

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .