piątek, 25 października 2013

Rosół drobiowo - wołowy




Uwielbiam rosół mogła bym jeść go codziennie :) Kiedyś dawno gotowałam go na kostkach i vegecie,ale to wtedy byłam młoda i głupia ;D Za to dodaje troszke maggi ;)

300g wołowiny z kością
1 kuper z kurczaka taki większy
4 żołądki z kurczaka
2 marchewki średnie
1 duża pietruszka
1/2 średniego selera + 2 łodygi selera naciowego
1 cebula
kawałek pora ok.10cm
2 liski laurowe
3 kulki ziela angielskiego
natka pietruszki
sól,pieprz,maggi wg.uznania

Oczyszczone , umyte mięso i podroby wkładamy do garnka (u mnie 3l) i zalewamy zimną wodą.Gotujemy i zbieramy szumowiny do tąd aż przestaną wypływać.Zmniejszamy ogień i dodajemy sól,listki i kulki ziela angielskiego. I tak on sobie niech pyrka około godziny.
Po tym czasie dodajemy obrane,umyte i pokrojone warzywa (kroimy jak kto lubi) cebulę przypieczoną i pora i dalej gotujemy drugą godzinkę.
Pod koniec gotowania wrzucamy posiekana natke pietruszki,doprawiamy sobie jeszcze solą,pieprzem oraz maggi i podajemy z ulubionym makaronem.Po wierzchu można sobie jeszcze posypac dodatkowo natką.....


Pozdrawiam życząc miłego dnia :)


2 komentarze:

  1. I taki chyba jest najlepszy.Lubię też z samego kurczaka,ale wtedy,kura musi być z prawdziwej wsi.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .