niedziela, 11 sierpnia 2013

Brotola w panierce kukurydzianej






Pierwszy raz jadłam tę rybę i powiem krótko-jest przepyszna i ma delikatne białe mięso,jej tuszki są grube i soczyste - - -Polecam !!!


Brotola w panierce kukurydzianej

3 tuszki Brotoli
1 jajko kurze surowe
mąka kukurydziana do panierowania
olej do smażenia
Przyprawy:
sok z połowy cytryny,przyprawa fish masala,sól morska i pieprz świeżo mielone wg.uznania,oprócz cytrynki.

Rozmrożone tuszki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Moje nie miały łusek.Ale jeśli ktos trafi że są to łuski usuwamy.

Każdą tuszkę skrapiamy cytrynką i posypujemy przyprawami.
 (tak jak pisałam przyprawy wg.uznania)

Następnie maczamy w roztrzepanym jaku potem w mące kukurydzianej i smażymy z obu stron na wolnym ogniu na złoty kolor i gotowe.
Podajemy z czym kto lubi :)

4 komentarze:

  1. wow, pierwszy raz słyszę o takiej rybie. muszę sprawdzić czy mamy ja w rybnym sklepie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też pierwszy raz słyszę. "Wygoogluję" temat. Wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie aż tak bardzo,płaciłam wtedy coś 10zł z groszami :)

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .