środa, 14 sierpnia 2013

Karkówka z kurkami i bambusem





Jest to danie dla osób lubiących wyraziste smaki :-)

Karkówka z kurkami i bambusem

3 plastry ładniej mięsistej karkówki (u mnie grubość około 1cm)
150g kurek
150g pędów bambusa krojonych w paseczki po odsączeniu
1 łyżka masła
3-4 łyżki oleju
opcjonalnie szczypiorek do posypania
Przyprawy:
sól morska,pieprz kolorowy,sos sojowy ciemny,estragon w proszku,czosnek granulowany,przyprawa do wieprzowiny wg.uznania. (dokładnej ilości przypraw nie podam bo każdy ma inne kubeczki smakowe,podczas robienia tej potrawy trzeba po prostu próbować :)od siebie dodam że sporo dodałam estragonu bo uwielbiam jego smak i zapach)

Kurki oczyszczamy,jeśli są większe kroimy na drobniejsze kawałeczki. Podsmażamy na maśle do odparowania płynu  - odstawiamy.

Umyte i osuszone plastry mięsa kroimy w średnią kostkę.Na głębszej patelni rozgrzewamy olej dodajemy mięso wyżej wymienione przyprawy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości karkówki.Od czasu do czasu zaglądając czy płyn który się wytworzył za bardzo nie wyparował.Jeśli sie tak stanie podlewamy minimalnie wodą. Jak mięso jest już miękkie dodajemy odsączonego bambusa,mieszamy i dusimy jeszcze jakieś 15 min. pod przykryciem . Po tym czasie odkrywamy dodajemy wcześniej przygotowane kurki-mieszając trzymamy wszystko jeszcze przez jakiś czas na ogniu żeby przestudzone grzybki nie były zimne. Całość próbujemy jak za mdłe to sobie doprawiamy i gotowe.
Podajemy z czym kto lubi - - - Smacznego :)

3 komentarze:

  1. mm :) ciekawe, troche orientalnie a do tego akcent naszej kurki prosto z lasu ;) podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .