czwartek, 21 marca 2013

Kurczak z bambusem, papryką i porem



Pyszny obiadek.Dla smakoszy ostrych dań.Polecam :-)
Kurczak z bambusem, papryką i porem

1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok.230g)
2 sztuki por jasna część długość około 25cm każdy
1 czerwona papryka
180g bambusa po odsączeniu (ze słoika)
1/2 szklanki wody przegotowanej
1 garść natki pietruszki posiekanej
olej do smażenia
1 płaska łyżka płatków chili suszonych
Przyprawy wg.uznania:
- sos sojowy ciemny
- przyprawa azjatycka wok
- estragon
- sól morska świeżo mielona
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- papryka czerwona w proszku
- czosnek granulowany

Pora kroimy w pół krążki a paprykę w niedużą kostkę-odstawiamy.
Oczyszczoną pierś kroimy w kosteczkę dosyć drobną.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z w/w przyprawami włącznie z płatkami chili.
Po usmażeniu mięsa dodajemy paprykę i pora.Podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw.(gdyby wody ubyło trzeba uzupełnić)
Następnie dodajemy pędy bambusa,mieszamy i dusimy jeszcze chwilke pod przykryciem.
Jak bambus nieco zmięknie całość lekko zawieszamy mąką ziemniaczaną rozrobioną z wodą ( 1 łyżeczka mąki +3 łyżki wody) Czekamy aż sie całość zagotuje i wyłączamy gaz.Na koniec dodajemy nać pietruszki,mieszamy i możemy podawać np. z ryżem,kaszą itp. z ulubioną surówką :)

5 komentarzy:

  1. Ewa u Ciebie jak zwykle kolorowo :) uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, jak kolorowo, bambusa jadłam tylko w chińszczyźnie. muszę spróbować. pozdawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko jak lubisz próbuj,ja uwielbiam.Buziaki :*

      Usuń
  3. mm tak orientalnie :) bardzo lubię takiego kurczaka...i cóż to za fioletowe cudo? ryż barwiony? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak barwiony,barwnikiem :-) Pozdrawiam Cie serdecznie ;-)

      Usuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .