niedziela, 24 marca 2013

Halibut z masłem czosnkowym







Pyszna,delikatna rozpływająca się w ustach rybka.Polecam !!!

Na dwie porcje:

Halibut z masłem czosnkowym

Halibut (ja miałam mrożonego)450g
1 łyżeczka masła (taka czubata)
1 duży ząbek czosnku
2 łyżeczki posiekanej drobno natki pietruszki
sok z dwóch plastrów cytryny
sól morska i pieprz świeżo mielone wg.uznania

Rybę rozmrozić,oskrobać pod bieżącą wodą.Osuszyć ręcznikiem i przekroić na dwie porcje.
Miekkie masło utrzeć razem z przeciśnietym przez praskę czosnkiem i wymieszać.
Porcje ryby ponacinać z obu stron.W nacięcia powciskać masło czosnkowe,skropić cytryną.Doprawic solą , pieprzem i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Po wierzchu posypać natką pietruszki,zakryć i piec w rozgrzanym piekarniku 180*C (środkowa półka-grzanie góra) około 20 minut.Po upływie tego czasu odkryć rybe , jeszcze chwilę zapiec i gotowa do podania :)
Smacznego....

4 komentarze:

  1. Przepis kuszący, aż mi ślinka pociekła.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam masło czosnkowe, do ryby pasuje idealnie. Piękna ta rybka Ci wyszła!
    Monika

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .