wtorek, 4 września 2012

Drobiowe koperty z cukinią i mozzarellą


Dzisiaj zaproponuję pyszne koperty z piersi indyka.

Robi je się dosyć szybko a w smaku są przepyszne :-) POLECAM :)))

Na dwie porcje :

2 sznycle z fileta indyka (po 150g każdy)
1 malutka i cieniutka cukinia
6 plastrów ser mozzarella
sól morska,pieprz kolorowy,przyprawa do kurczaka wg.uznania
1 jajko surowe
bułka tarta
olej do smażenia

Umytą cukinię kroimy w cienkie paseczki wzdłuż za pomocą obieraczki do warzyw.Następnie przesmażamy ją z odrobiną oleju i dodatkiem soli często mieszając do tego  momentu aż lekko zmięknie - odstawiamy.

Umyte sznycle rozbijamy tłuczkiem przez folię na jak największe płaty.Solimy,pieprzymy i posypujemy przyprawą do kurczaka.Na środek każdego płata układamy po trochę cukini i na to po trzy plastry sera.Zawijamy najpierw dłuższe boki do środka a następnie krótsze do wewnątrz (na tzw.kopertę)

Panierujemy najpierw w rozmąconym jajku a potem w bułce.Odstawiamy żeby się uleżały.Następnie smażymy z obu stron na złoty kolor. (na bardzo wolnym ogniu żeby w środku ładnie doszły a ser się roztopił)
Podajemy z czym kto lubi :-)

17 komentarzy:

  1. Ale to musi być pyszne. :) Na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze powtarzam.Najlepsze są proste przepisy,a ten jest godny mistrza.Pięknie podany i wykonany.Christopher

    OdpowiedzUsuń
  3. To zdecydowanie danie z efektem wow, niesamowite kolory i na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyszło PRZEPYSZNE!!Moja 3letnia córeczka zajadałą sie nimi;)polecam;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie dość że muszą być smaczne, to jeszcze pięknie podane! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę koniecznie zrobić! Na pewno zaskoczę każdego:) świetny pomysł, dziękuję za przepis.
    buźka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesli tylko lubicie cukinie to napewno wam posmakuje:) dziękuję za odwiedzinki i przesyłam buziaki muaaa:***

      Usuń
  7. No nieee, że ja dopiero trafiłam na ten przepis! Piękne kolory i ta panierka... Do natychmiastowego wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .