wtorek, 28 sierpnia 2012

Makrela pieczona z cukinią


Jedzmy rybki bo sa zdrowe :)

NA DWIE PORCJE:
1 sztuka makrela świeża (średnia)
8-12 podłużnych pasków cukini
1 plaster cytryny (grubość ok.1cm)
2 małe łyżeczki sos ze słoiczka koperkowy
sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania
olej
folia aluminiowa
wykałaczki

Z ryby odcinamy łeb , ogon i górę z grzbietu.Następnie kroimy ją wzdłuż na pół.Wyciagamy za pomocą ostrego noża kręgosłup i pozostałe ości.Myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

 Kropimy cytryną,smarujemy sosem koperkowym,delikatnie pieprzymy i solimy.Układamy dwa lub trzy paski cukini (lekko zachodzące na siebie) na to kładziemy porcję ryby i i kładziemy następne paski cukini-zawijamy w rulon.Końcówkę spinamy wykałaczką.

Zwinięty rulon układamy na wysmarowanej olejem folii aluminiowej i zwijamy brzegami do góry .To samo robimy z drugą porcją makreli.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C (grzanie góra-środkowa półka) i pieczemy ok.30 minut...

Podajemy z czym lubimy :)

SMACZNEGO . . . .

7 komentarzy:

  1. no i jak zwykle dostałam ślinotoku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglądają takie roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za każdym razem, kiedy oglądam te roladki podobają mi się coraz bardziej :)
    A tymczasem nominuję Cię do Versatile Blogger Award :) I zapraszam do wspólnej zabawy, więcej szczegółów tutaj http://tomekgotuje.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award-nominacje.html
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwaga uwaga robię test kodu..:)
    p.s kocham makrelę <3 a ta wygląda niebiańsko

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .