wtorek, 28 sierpnia 2012
Makrela pieczona z cukinią
Jedzmy rybki bo sa zdrowe :)
NA DWIE PORCJE:
1 sztuka makrela świeża (średnia)
8-12 podłużnych pasków cukini
1 plaster cytryny (grubość ok.1cm)
2 małe łyżeczki sos ze słoiczka koperkowy
sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania
olej
folia aluminiowa
wykałaczki
Z ryby odcinamy łeb , ogon i górę z grzbietu.Następnie kroimy ją wzdłuż na pół.Wyciagamy za pomocą ostrego noża kręgosłup i pozostałe ości.Myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Kropimy cytryną,smarujemy sosem koperkowym,delikatnie pieprzymy i solimy.Układamy dwa lub trzy paski cukini (lekko zachodzące na siebie) na to kładziemy porcję ryby i i kładziemy następne paski cukini-zawijamy w rulon.Końcówkę spinamy wykałaczką.
Zwinięty rulon układamy na wysmarowanej olejem folii aluminiowej i zwijamy brzegami do góry .To samo robimy z drugą porcją makreli.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C (grzanie góra-środkowa półka) i pieczemy ok.30 minut...
Podajemy z czym lubimy :)
SMACZNEGO . . . .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
no i jak zwykle dostałam ślinotoku :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym ją zjadła:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają takie roladki :)
OdpowiedzUsuńZa każdym razem, kiedy oglądam te roladki podobają mi się coraz bardziej :)
OdpowiedzUsuńA tymczasem nominuję Cię do Versatile Blogger Award :) I zapraszam do wspólnej zabawy, więcej szczegółów tutaj http://tomekgotuje.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award-nominacje.html
Pozdrawiam :)
uwaga uwaga robię test kodu..:)
OdpowiedzUsuńp.s kocham makrelę <3 a ta wygląda niebiańsko
Poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :-)
Usuń