czwartek, 30 sierpnia 2012

Żeberka wieprzowe z patelni





Jako że kocham jeść mięsko to dzisiaj znowu mam mięsko ;)

POTRZEBUJEMY:

600g żeberka wieprzowe
2 łyżki ocet winny z czerwonego wina
3 łyżki sos sojowy ciemny
2 szczypty rozmaryn
3 łyżeczki przyprawa do wieprzowiny
1 ząbek czosnku
1 szklanka wody przegotowanej
5 łyżka olej
sol morska,pieprz kolorowy,papryka słodka wg.uznania

Umyte żeberka dzielimy na części tak żeby każda porcja miała kostkę.
Wkładamy do miski i dodajemy w/w przyprawy oprócz czosnku-mieszamy i wkładamy do lodówki na 2h.
Następnie na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy żeberka.Obsmażamy z każdej strony.Wlewamy resztę marynaty jaka nam została w misce,dodajemy obrany i pokrojony w paski lub na cztery  czosnek plus wodę,przykrywamy i dusimy ok. 1h. od czasu do czasu zaglądając i przekręcając na drugą stronę. Gdy mięso już jest mięciutkie odkrywamy pokrywkę i podsmażamy na złoty lub brązowy kolor.Ale to  już wg. własnego widzimisię.

Podajemy z czym kto lubi :)

5 komentarzy:

  1. Dostałem ślinotoku, uwielbiam żeberka, a nie jadłem ich już bardzo dawno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za wspaniałe potrawy, za pyszne zdjęcia... zapraszam Cię do zabawy Versatile Blogger Award. więcej tutaj http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2012/09/zabawa-nominacje.html

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .