czwartek, 30 sierpnia 2012
Żeberka wieprzowe z patelni
Jako że kocham jeść mięsko to dzisiaj znowu mam mięsko ;)
POTRZEBUJEMY:
600g żeberka wieprzowe
2 łyżki ocet winny z czerwonego wina
3 łyżki sos sojowy ciemny
2 szczypty rozmaryn
3 łyżeczki przyprawa do wieprzowiny
1 ząbek czosnku
1 szklanka wody przegotowanej
5 łyżka olej
sol morska,pieprz kolorowy,papryka słodka wg.uznania
Umyte żeberka dzielimy na części tak żeby każda porcja miała kostkę.
Wkładamy do miski i dodajemy w/w przyprawy oprócz czosnku-mieszamy i wkładamy do lodówki na 2h.
Następnie na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy żeberka.Obsmażamy z każdej strony.Wlewamy resztę marynaty jaka nam została w misce,dodajemy obrany i pokrojony w paski lub na cztery czosnek plus wodę,przykrywamy i dusimy ok. 1h. od czasu do czasu zaglądając i przekręcając na drugą stronę. Gdy mięso już jest mięciutkie odkrywamy pokrywkę i podsmażamy na złoty lub brązowy kolor.Ale to już wg. własnego widzimisię.
Podajemy z czym kto lubi :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dostałem ślinotoku, uwielbiam żeberka, a nie jadłem ich już bardzo dawno :)
OdpowiedzUsuńJa sie tez po nich oblizywałam hihi ;D
UsuńNo takie obiadki to ja lubię:)
OdpowiedzUsuń. . . ja też Helen :-)
UsuńZa wspaniałe potrawy, za pyszne zdjęcia... zapraszam Cię do zabawy Versatile Blogger Award. więcej tutaj http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2012/09/zabawa-nominacje.html
OdpowiedzUsuń