niedziela, 6 maja 2012

Gotowany Kurczak z Ryżem na Ostro

Może to danie nie wyglada zbyt pieknie ale jest Piekielnie ostre i diabelsko smaczne :-)


Porcja na trzy osoby :)

3 udka kurze
1-2 papryczki chili
1 średnia cukinia
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki sos sojowy ciemny
2-3 łyżki sos czosnkowy z chili (Tao-Tao)
4 łyżki olej
1 saszetka ryż biały (u mnie125g)
sól morska-pieprz kolorowy (wg.uznania)
2 listki laurowe
3 ziarenka ziele angielskie
1 garść zielona pietruszka (umyta,osuszona i posiekana)

Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówką na opakowaniu.

Umyte udka zalewamy zimną wodą.Dodajemy listki,ziele i gotujemy do miękkości.
Studzimy,obieramy ze skóry i rozdrabniamy za pomocą dłoni na srednie kawałeczki-odstawiamy.

Umyte warzywa:
Cukinię kroimy w kostkę(odrzucamy miąższ) Papryczkę chili razem z ziarenkami siekamy drobno w krążki.Czosnek kroimy w kosteczkę.

Na rozgrzany olej wrzucamy warzywa+ czosnek.Dodajemy sos sojowy ciemny,sos czosnkowy z chili i mieszamy ciągle do czasu aż nam lekko cukinia zwiędnie.Następnie dodajemy mięso i znowu mieszamy cały czas.Po krótkim podsmażeniu do całości dodajemy ryż i natkę pietruszki,ciagle mieszając.Całość jeszcze sobie doprawiamy solą , pieprzem i możemy podawać :-)

7 komentarzy:

  1. Ewciu jak dla mnie wygląda pysznie :)

    Miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje Kasiu:)

    A dlaczego nie mogę zobaczyć twojego bloga :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie:) i ostre, coś dla mnie!:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że smakowicie spędzasz majówkę. Muszę się trochę porozglądać i zobaczyć jak kulinarnie zaczęłaś maj.

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę, że smakowicie spędzasz majówkę. Muszę się trochę porozglądać i zobaczyć jak kulinarnie zaczęłaś maj.

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .