wtorek, 9 sierpnia 2011

Zupa Pomidorowa

Pomidorowa czyli 'Ulubiona' z makaronem 

Córcia lubi gruby makaron a ja cienki,więc poszłyśmy na kompromis i ugotowałyśmy grubsze wstążki ^^

SKŁADNIKI:
  • Makaron ( ja dałam wstążki) opakowanie
  • 2,5 do 3 l woda
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruchy (korzeń)
  • 1 mała cebulka
  • pietruszka nać 2-3 gałązki
  • 1/4 selera (korzeń)
  • śmietana 18% (według uznania)
  • 100-150g koncentrat pomidorowy (jak ktoś lubi bardziej czerwona zupe mozna dać więcej)
  • 1 lub 2 łyżki mąki (to zależy jaką chcemy mieć,mniej lub bardziej gęstą )
  • 1 kostka drobiowa (winiary)
  • sól,pieprz (według uznania)
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu. Skrzydełka dokładnie myjemy pod bierzącą woda, wrzucamy do garnka zalewamy zimna woda. Warzywa obieramy,również myjemy kroimy na kawałki ( jak kto lubi) Małą obraną,umytą cebulke dodajemy w całości dodajemy do wywaru.(doprawiamy sola,pieprzem i kostką rosołową) Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw i mieska.Dodajemy przecier pomidorowy( gotujemy do rozpuszczenia sie jego) Następnie mieszamy mąke z wodą i śmietaną energicznie żeby nam sie kluchy nie porobiły. Wlewamy do wywaru mieszając.Gotujemy ok. 3 minutki i mozemy wykładac na miseczki wczesniej ugotowany makaron,polewając zupką. Dekorujemy pokrojoną drobno natką pietruszki. 

SMACZNEGO :-) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .