wtorek, 9 sierpnia 2011

Klasyczne gołąbki

Nie znam nikogo kto by ich nie lubił.Są pyszne i zawsze na czasie.Troszkę przy tym pracy ale warto :-)








Mój przepis na Pyszne aromatyczne gołąbeczki ;))

SKŁADNIKI:
  • 1 biała kapusta
  • 0,5 kg mieso mielone wieprzowo-wołowe
  • 300g ryż biały (trzy torebki ryżu po 100g)
  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku (można mniej jak ktoś nie lubi)
  • 1/2 margaryna do smażenia lub smalec
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • sól,pieprz ( według uznania)
PRZYGOTOWANIE:
Z kapuchy obrywam zniszczone liście i wykrawam głąb. Do wielkiego gara wlewam wode z dodatkiem soli.Gdy woda sie juz gotuje wkładam całą kapustę.Po jakims czasie jak kapusta zaczyna mieknąć za pomocą widelca ściągam listki i odkładam do wystygnięcia.Jak już sa zimne obcinam z liści grubsze nerwy. Gotuję ryż na półmiękko ( ryż na półmiękko z tego wzgledu,że póżniej podczas duszenia on nam ładnie dojdzie) , rozpuszczam margarynę/lub smalec na patelni dodaje pokrojoną drobno cebulkę i czosnek,smaże na złoty kolorek. Ugotowany przestudzony ryż przekładam do michy,dorzucam mięso mielone ,przesmażoną cebulkę z czosnkiem ,garść posiekanej pietruchy i mieszam łyżką drewnianą. Doprawiam konkretnie pieprzem i solą. Na każdy liść kapuchy wykładam porcję farszu i zawijam. Następnie garnek od wewnątrz smaruje margaryna ,wlewam 0,5l wody (można podlać wywarem z rosołu,ja tego nie robię bo zwyczajnie nie lubię;)),wkładam pozostałe liście na spód. Na liściach układam gołąbki jeden przy drugim .Na góre znowu daje liście kapusty,przykrywam pokrywą i duszę na wolnym ogniu do miękkości. 

SMACZNEGO :) 

Podawać z ulubionym sosem :-) 
Ja podałam z pomidorowym :-) 

 Mniam,mniam ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .