sobota, 18 lipca 2015

Kluski śląskie na słodko z sosem wiśniowym



  • Kluchy nawet na słodko nam smakowały :-)

SKŁADNIKI:
Ziemniaki ugotowane 1 kg ( wystarczy tak na 3 osoby)
Mąka ziemniaczana (1/4 części)
1 serek almette fruit (z wiśnią i żurawiną)

NA SOS:
350g wiśni drylowanych wraz z sokiem
cukier
1 czubata łyżeczka skrobii ziemniaczanej

Do rondelka wkładamy wiśnie wraz z sokiem dodajemy cukier i chwilkę gotujemy. Mieszamy i blenderujemy.Całość zawieszamy skrobią z odrobina wody,mieszamy i gotowe.

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy (lekko solimy )tłuczkiem,przekładamy do miski. Łyżką wyrównujemy powierzchnię.
Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Wkładamy z powrotem wyjętą wcześniej część ziemniaków dodajemy serek almette i zagniatamy ciasto.
Potem formujemy kuleczki splaszczamy i robimy w nich dołeczek.
Gotujemy w garnku wode z solą (ok 1 łyżka) i wrzucamy kluski na wrzątek ,po wypłynięciu na wierzch gotujemy 2-3 minutki i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.
Gotowe polewamy sosem wiśniowym i podajemy.
Smacznego :)
W wiśniowym sadzie 2015

1 komentarz:

  1. Klusek śląskich na słodko jeszcze nie jadłam. Jestem chętna na spróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .