wtorek, 17 czerwca 2014

Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z krótkim filmikiem :)





Całonocne marynowanie mięsa sprawiło że szaszłyki są mocno aromatyczne i pyszne :)Może niezbyt wyglądają ale za to smakują rewelacyjnie :)

Na 4 szaszłyki:

4oo g polędwiczki wieprzowej (umytej,osuszonej i pokrojonej w kostkę)
sok wyciśnięty z 1/3 cytryny
pół łyżki salsy habanero
2 ząbki czosnku drobno posiekane
pół małej cebuli pokrojonej w piórka
pół szklanki oleju rzepakowego
1 czubata łyzka drobno posiekanej natki pietruszki
sól,pieprz wg.uznania

Do szklanej miski wlewamy olej i wszystkie wyżej wymienione produkty.

Całość mieszamy.

Następnie dodajemy kawałki poledwiczki.
Całość porządnie mieszamy i przykrywamy folią. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki grillowe które były wcześniej zamoczone w wodzie z solą.
Gotowe szaszłyki przekładamy na mocno rozgrzany grill i grillujemy z obu (wszystkich) stron do miękkości mięsa i ładnego jego przypieczenia  się  . . .
Podajemy np. na ulubionej sałacie z innymi dodatkami.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Szczerze to jeszcze nie jadłam takich szaszłyków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nataleczko spróbuj polecam sa pyszne i delikatne. Mozna je przygotować na grillu ogrodowym jak i na patelni grillowej :) Pozdrawiam Ewa :)

      Usuń
  2. Ewus ,usmialam sie razem z Toba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ulcia bo mnie bucał i marudził kocio :D

      Usuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .