sobota, 14 czerwca 2014

Karkówka z ziemniakami i kapustą





Moja wersja karkówki jest na ostro !!! Ale pysznie :-)

Potrzebujemy:

300g karkówki b/k pokrojonej w kostkę
3 cebule pokrojone w pół krążki
2 mięsiste pomidory pokrojone w ósemki
3 obrane i pokrojone w słupki ząbki czosnku
2 spore garście poszatkowanej młodej kapusty
kilkanaście młodych oskrobanych i umytych ziemniaków
Przyprawy wg. uznania
Pieprz czarny,sól morska ziołowa,płatki chili,sos sojowy ciemny
estragon w proszku,kolendra mielona,papryka w proszku czerwona słodka
olej

Na większej patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy mięso wraz z cebulą i czosnkiem.Dodajemy w/w przyprawy (ja miałam na ostro)
Smażymy mieszając do tego momentu aż cebula i czosnek zmiękną a płyn jaki się wytworzył odparuje o połowę.

Następnie dodajemy kapustę,mieszając smazymy aż ona zwiędnie.

Kolejno dorzucamy pomidory i ziemniaki.Całość mieszamy i jeszcze przesmażamy parę minut. ok 5 minut

Po tym czasie zawartość patelni przekładamy do wysmarowanego naczynia olejem,przykrywamy i pieczemy do miękkości ziemniaków (u mnie 1 godzina)
Na koniec odkrywamy i jeszcze chwilę zapiekamy do zarumienienia się ziemniaków.
Wykładamy na talerze posypując posiekanym koperkiem i podajemy.
Smacznego :-)

4 komentarze:

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .