niedziela, 1 czerwca 2014

Karkówka teriyaki z fasolką i kalafiorem





Ostatnio był łosoś teriyaki,a teraz karkówka i też była przepyszna Polecam :-)

Na 3 porcje:

3 ładne mięsiste grube plastry karkówki
sos teriyaki
pieprz świeżo mielony
olej do posmarowania grilla
400g fasolki szparagowej żółtej
1 dojżały  pomidor
1/2 kalafiora średniego
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki dobrego masła

Mieso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym i ekko je rozbijamy z obu stron.
Kazdy płat pieprzymy świeżo mielonym pieprzem.
Do pojemnika wlewamy trochę sosu teriyaki i wkładamy jeden plaster mięsa,polewamy go sosem-rozcieramy.Na ten plaster kładziemy drugi i znowu polewamy sosem i rozcieramy.To samo robimy z trzecim plastrem. (jak na zdjeciu) Zamykamy szczelnie pojemnik i odkładamy na jakieś dwie godziny żeby mięso dobrze wciągneło sos.

Ja mięso sie marynuje, w osolonej wodzie gotujemy oczyszczoną fasolkę i kalafior podzielony na różyczki. Fasolkę do miękkości a kalafiora aldente. Odcedzamy na durszlaku.

Po upływie dwóch godzin grillujemy mięso na wcześniej wysmarowanym olejem grillu do miękkości. (nie podam dokładnego czasu bo każdy grill jest inny)
Gdy mięso się grilluje na patelni rozgrzewamy masło ,wrzucamy fasolke wraz z kalafiorem,oprószamy pieprzem i bułką tartą.Smażymy do zrumienienia sie bułki czesto mieszając.
Gotowe warzywa układamy na talerze ,na nie układamy po kilka sztuk pokrojonych pomidorów w ósemki i ugrillowane mięso i gotowe.
Podajemy solo lub z ulubionymi dodatkami.
Smacznego  . . . . .:-)

2 komentarze:

  1. Bardzo smakowita potrawa, będę musiał zrobić samodzielnie:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .