czwartek, 10 kwietnia 2014

Kotlety z boczniaków,cukini i jajek




Kotleciki wyszły pyszne i delikatne. Kapelusze boczniaków można smażyć,gotować,panierować i marynować.



Kotlety z boczniaków,cukini i jajek

250g kapeluszy boczniaków
5 jaj kurzych
1 żółtko kurze
1 mała cukinia
1/2 cebuli
1 garść drobno posiekanej natki pietruszki
1 garść drobno posiekanego szczypiorku
bułka tarta
olej rzepakowy
sól morska i pieprz czarny swieżo mielone wg.uznania

Boczniaki pokroić w drobna kosteczkę,cukinię zetrzeć na tarce o średnich oczkach,cebule drobno posiekać.
Jajka ugotować na twardo,ostudzić,obrać i tez zetrzec na tarce o średnich oczkach.
Na patelni rozgrzać olej włożyc grzyby,cukinię i cebulę.Oprószyć solą,pieprzem i przesmażyć do odparowania płyny,od czasu do czasu mieszając.Odstawić do ostygnięcia.
Wszystko przełożyc do misy,dodać natkę,szczypiorek,surowe żółtko i 2 łyżki bułki tartej. Całość dokładnie wymieszać i jeszcze doprawić solą i pieprzem żeby nie było za mdłe.Jesli masa by była za rzadka można dodać więcej bułki tartej.
Z masy formować kotleciki,obtaczać w bułce i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .