wtorek, 22 kwietnia 2014

A po Świętach Lekka ' przegryzka'




Składniki podam ogólnie,ponieważ to od nas zależy ile chcemy poukładać na talerzu/półmisku.

Burak podłużny 
Jajka kurze Sałata karbowana
 Papryka czerwona
 Pomidorki koktajlowe
 Ogórek zielony 
Cebula czerwona 
sól morska świeżo mielona
pieprz czarny świeżo mielony 
kilka kropel oleju rzepakowego


Buraka gotujemy do miękkości.Po wystudzeniu obieramy go i za pomocą temperówki robimy różyczki. Jajka gotujemy na twardo,studzimy i obieramy ze skorupki. Liście sałaty opłukujemy i odsączamy. Pomidorki,ogórka i paprykę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na talerzu lub półmisku układamy sałatę. Na niej kładziemy różyczki z buraka,w środek wkładamy paseczki ogórka i piórka cebuli. Dokładamy jajka pokrojone w plastry a na środek ich kładziemy po kawałeczku czerwonej papryki. Dodajemy kwiatuszki z papryki wycięte za pomocą foremki,na ich wierzch układamy po połówce pomidorka koktajlowego. Na ogórku robimy podłużne pionowe wgłębienia (paski) za pomocą oczka przy obieraczce do warzyw,na ich środek układamy krążki pomidorka koktajlowego. Kolejno układamy połówki pomidorków,piórka cebuli czerwonej i paski ogórka. Całość kropimy olejem,solimy,pieprzymy i możemy podawać np. z grzankami

 Smacznego :-) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .