środa, 1 stycznia 2014

Szynka parzona






Pyszna,delikatna szyneczka do pieczywa . . .


1 kg szynki wieprzowej odtłuszczonej
sól jodowana 4 duże łyżki
sól peklowa 4 duże łyzki
Przyprawy podam jakie dałam ale ilość zależy od tego ile chcemy dać :
ziele angielskie,czosnek obrane ząbki,jałowiec,gożdziki,pieprz ziarnisty,liście laurowe

Szynkę umyć,osuszyć i obwiązać nitką. Za pomocą czegoś ostrego (u mnie metalowy patyk do szaszłyków) porobić głębokie nakłucia.

Do miski lub innego naczynia wlać wodę 1,5l dodać sole i pozostałe przyprawy wymieszać do rozpuszczenia sie soli. Następnie do zalewy włożyć szynkę,przykryć i włożyc do lodówki na 2 doby (od czasu do czasu przekręcić szynkę żeby przeszła solą i przyprawami.
Pózniej wyciągamy z zalewy odsączamy ją na ręczniku papierowym. Zawijamy porządnie w folię spożywczą,przekładamy do (zwykłego) garnka zalewamy wodą (jakby wypływała można cos na niej położyć ja położyłam chochelkę) i parzymy w 85*C przez 2h
Następnie wyjmujemy do ostudzenia.Jak ostygnie wkładamy do lodówki i na drugi dzień mamy pyszną szyneczkę do pieczywa . . . .
Smacznego . . .

4 komentarze:

  1. Great website. Lots of helpful info here. I am sending it
    to several pals ans also sharing in delicious. And of course, thanks in your sweat!


    Also visit my blog :: call of duty ghost hack

    OdpowiedzUsuń
  2. Superb blog! Do you have any hints for aspiring writers?
    I'm planning to start my own blog soon but I'm a little lost on
    everything. Would you advise starting with a free platform like Wordpress or
    go for a paid option? There are so many choices out there that I'm completely overwhelmed ..

    Any suggestions? Bless you!

    Stop by my weblog call of duty ghost hack

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowita i co swoje, to swoje.

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .