środa, 1 stycznia 2014
Szynka parzona
Pyszna,delikatna szyneczka do pieczywa . . .
1 kg szynki wieprzowej odtłuszczonej
sól jodowana 4 duże łyżki
sól peklowa 4 duże łyzki
Przyprawy podam jakie dałam ale ilość zależy od tego ile chcemy dać :
ziele angielskie,czosnek obrane ząbki,jałowiec,gożdziki,pieprz ziarnisty,liście laurowe
Szynkę umyć,osuszyć i obwiązać nitką. Za pomocą czegoś ostrego (u mnie metalowy patyk do szaszłyków) porobić głębokie nakłucia.
Do miski lub innego naczynia wlać wodę 1,5l dodać sole i pozostałe przyprawy wymieszać do rozpuszczenia sie soli. Następnie do zalewy włożyć szynkę,przykryć i włożyc do lodówki na 2 doby (od czasu do czasu przekręcić szynkę żeby przeszła solą i przyprawami.
Pózniej wyciągamy z zalewy odsączamy ją na ręczniku papierowym. Zawijamy porządnie w folię spożywczą,przekładamy do (zwykłego) garnka zalewamy wodą (jakby wypływała można cos na niej położyć ja położyłam chochelkę) i parzymy w 85*C przez 2h
Następnie wyjmujemy do ostudzenia.Jak ostygnie wkładamy do lodówki i na drugi dzień mamy pyszną szyneczkę do pieczywa . . . .
Smacznego . . .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Great website. Lots of helpful info here. I am sending it
OdpowiedzUsuńto several pals ans also sharing in delicious. And of course, thanks in your sweat!
Also visit my blog :: call of duty ghost hack
beautifully thank you :)
UsuńSuperb blog! Do you have any hints for aspiring writers?
OdpowiedzUsuńI'm planning to start my own blog soon but I'm a little lost on
everything. Would you advise starting with a free platform like Wordpress or
go for a paid option? There are so many choices out there that I'm completely overwhelmed ..
Any suggestions? Bless you!
Stop by my weblog call of duty ghost hack
Bardzo smakowita i co swoje, to swoje.
OdpowiedzUsuń