sobota, 14 grudnia 2013

Golonka z ryżem i warzywami na Oleju rzepakowym





Dla wielbicieli golonki,bardzo smaczny pomysł na obiad :)

1 golonka wieprzowa ok 600g
1 duża marchew
1 duża pietruszka
1/2 średniego selera
5 ząbków czosnku
5 listków laurowych
5 kulek ziela ang.
5 kulek pieprzu
por jasna część około 15cm
100g ryżu białego
Przyprawy wg.uznania:
płatki suszone chili,estragon w proszku,sos sojowy ciemny,sól morska świeżo mielona,imbir

Ryż gotujemy wg.wskazówki na opakowaniu-odstawiamy.

Oczyszczoną i umytą golnkę wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i gotujemy.Ściagamy szumowiny,dodajemy listki laurowe,obrane ząbki czosnku,ziele angielskie,pieprz oraz 2 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Pół godziny przed końcem dodajemy obrane warzywa i nadal gotujemy. Następnie wszystko wyjmujemy do ostudzenia.

Po tym czasie obieramy golonkę ze skóry i kroimy mięso na małe kawałki.Jarzyny kroimy w kosteczkę a pora w pół księżyce.
Na głębszej patelni rozgrzewamy olej,wkładamy mięso,pora płatki chili,sos sojowy,estragon,imbir  i przesmażamy do jego zwiędnięcia.

Następnie dodajemy warzywa i dalej smażymy na malutkim ogniu mieszając.Jak wszystko bedzie juz dostatecznie gorące dodajemy ryż,doprawiamy sobie jeszcze i znowu mieszamy żeby wszystkie składniki się ze soba dobrze połączyły i były gorące...
Podajemy z ulubionymi dodatkami :)


Smacznego  . . . 

 „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze jest zawsze obecny w mojej kuchni. Jest najlepszym tłuszczem zdrowym , zawiera wiele witamin i mikroelementów , świetny do smażenia. Używam go do surówek na surowo. Również na domowy majonez jest doskonałym składnikiem. Olej rzepakowy ciemny używam też dość często, jest on najlepszym dodatkiem do świątecznych potraw, bez niego nie zaczynam przygotowań"

1 komentarz:

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .