wtorek, 17 grudnia 2013

Dorada pieczona z suszonymi pomidorami na oleju rzepakowym



Dorada pieczona w piekarniku jest pyszna mniam,mniam,mniam :)

1 świeża dorada
3 pomidory suszone z oleju z ziołami
1 ząbek czosnku
3 czarne oliwki (jak nie lubimy to nie dajemy)
3 plastry cytryny + troszkę wycisnietego soku do skropienia ryby
olej rzepakowy
sól morska ,pieprz swieżo mielone wg. uznania

Rybę porządnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Pomidory,czosnek i oliwki drobniutko posiekać/wymieszać z odrobiną oleju z pomidorów.
Rybę skropić po wierzchu cytryną, posolić,popieprzyć z każdej strony i od środka.
Przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem. Do środka włożyć plastry cytryny oraz wymieszana papkę z pomidorów ,czosnku i oliwek,resztę rozsmarować po wierzchu ryby.
Nakryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180*C (grzanie góra) 25 minut ,nastepnie odkryć, jeszcze chwilke zapiec i gotowe  . . .
Podawać z ulubionymi dodatkami . . .

Smacznego :-)

 „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze jest zawsze obecny w mojej kuchni. Jest najlepszym tłuszczem zdrowym , zawiera wiele witamin i mikroelementów , świetny do smażenia. Używam go do surówek na surowo. Również na domowy majonez jest doskonałym składnikiem. Olej rzepakowy ciemny używam też dość często, jest on najlepszym dodatkiem do świątecznych potraw, bez niego nie zaczynam przygotowań"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .