czwartek, 11 lipca 2013

Łopatka z cukinią




Pyszne mięsko----mniami :-)

Łopatka z cukinią

400g łopatka wieprzowa
2 listki laurowe
3 ziarenka ziele angielskie
4 ziarenka pieprz kolorowy
1 młoda cienka cukinia
1 płaska łyżeczka chili w proszku
sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania
olej do smażenia

Umytą łopatkę wkładamy do garnka zalewamy wodą.Dodajemy łyżeczkę soli,listki laurowe,pieprz i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości 1h.Odstawiamy do wystygnięcia.

Po wystygnieciu kroimy na grubsze plastry (u mnie wyszło pięć)

Każdy plaster mięsa nacieramy ostrą papryką i podsmażamy z obu stron na patelni (odstawiamy w ciepłe miejsce)
Umytą cukinię kroimy za pomocą obieraczki do warzyw w długie paski.Następnie przesmażamy ją z odrobiną soli na dwóch łyżkach oleju,ciągle mieszając(ma być lekko chrupka)

Na talerz wykładamy mięso,polewamy ulubionym sosem i na wierzch układamy po porcji cukini i podajemy z ulubionymi dodatkami . . ..

5 komentarzy:

  1. Dla mojego męża idealne danie,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznosci !!! mniam - swietna inspiracja- pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie to wygląda :) na pewno smakuje rewelacyjnie ! Przy okazji zapraszamy do naszego konkursu http://jedzmy-zdrowo.pl/konkurs-wygraj-ksiazke-kucharska/ ;o)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne, soczyste mięsko super zrobione

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko, co z cukinią dozgonnie zasługuje na moje uznanie.

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .