wtorek, 25 czerwca 2013

Pierś kaczki z ostrą wyściółką




Pierś kaczki z ostrą wyściółką

Wspaniałe połączenie mięsa z kaczki o słodkawym smaku + ostra wyściółka z papryki rozgrzeje was jeszcze bardziej w tym letnio-mokrym  okresie :)

SKŁADNIKI:
Pierś z kaczki 240g
2 kostki czosnku
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki miód
2 łyżki octu winnego (czerwony)
1 łyżka imbiru (w proszku)
4 papryczki peperoni
1 średnia cebula
olej rzepakowy do smażenia
sól, pieprz (wg.uznania)
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kaczki oczyszczamy i myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórkę w paski. W misce z sosu sojowego, imbiru, miodu, czosnku, octu winnego robimy marynate - mieszamy. Wkładamy do niej pierś z kaczki, dokładnie rozprowadzamy po całości i marynujemy ją najlepiej przez całą noc w lodówce. Następnie myjemy papryczki, obieramy cebulę. Papryki kroimy w plastry razem z nasionkami ( Papryczki sa bardzo ostre, więc jeśli ktoś lubi łagodniejsze proponuję usunąć nasiona ) a cebulkę w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy olej i podduszamy warzywa. Piekarnik nagrzewamy do 220*C i pieczemy naszą kaczkę na środkowej półce,od czasu do czasu przekręcając - około 30 minut. Na talerz wykładamy podsmażoną paprykę z cebulą, na wierzch układamy pierś z kaczki i gotowe. Podajemy np. z ryżem i dowolną sałatą.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Mniam! Uwielbiam kaczkę, świetny pomysł na wykorzystanie piersi :)

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .