sobota, 27 kwietnia 2013

Karkówka w pomidorach


Dzisiaj zapraszam na pyszną karkóweczkę :)
Odrobina pikanterii nie zaszkodzi :)

Karkówka w pomidorach

3 plastry ładnej mięsistej karkówki (ja miałam grubość ok.1cm)

Puszka pomidorów krojonych (400g)

25cm pora jasna część

8 dużych pieczarek

1 szklanka rosołu ja miałam swój ale może byc z kostki(200ml)

1 łyżeczka suszonych płatków chili (jak ktos nie lubi można pominąć)

1 łyżeczka bazylii suszonej

3 łyżki dobrego oleju

Przyprawy:

sól,pieprz,papryka słodka w proszku,przyprawa do wieprzowiny,czosnek granulowany wg.uznania

Umyte i osuszone mięso kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy wraz z przyprawami na patelni lub w rondlu do odparowania wytworzonego sie płynu.

Następnie wlewamy rosół i dusimy mięso do miękkości i odparowania płynu o połowę.

Gdy mięso sie dusi oczyszczone i obrane pieczarki kroimy w plastry a pora w krążki.

Jak mięso juz jest miękkie i płyn odparował dodajemy chili , bazylię ,pieczarki i pora.Mieszamy i całość jeszcze dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Po tym czasie odkrywamy pokrywe wlewamy pomidory,znowu mieszamy i tzrymamy jeszcze na ogniu jakies 5 minut i możemy podawać z ulubionymi dodatkami :) (Jak by było za mdłe mozna sobie jeszcze doprawić)

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. oczywiście, że odrobina pikantności nie zaszkodzi :) zjadłabym z ochotą.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię karkóweczkę w sosie pomidorowym:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale karkóweczka! Dawno, oj dawno nie jadłam mmmm ślinka cieknie! Szalona Evito- blogerze tygodnia (na widok zdjęcia uśmiech miałam od ucha do ucha), pozdrawiam Cię cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zenitku cieszę sie że mogłam Cie rozbawić hihi ;D

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .