niedziela, 21 kwietnia 2013

Wołowinka z warzywami







Pyszna lekko ostra wołowinka---palce lizać ;)

Wołowinka z warzywami

3 cienkie plastry dobrej wołowiny o grubości około 0,5cm takie dosyć spore(400g)
po pół paryki z każdego koloru (zielona,żółta,zielona)
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
por biała część około 20cm
10-15 sztuk pomidorków koktajlowych
NA MARYNATĘ WOŁOWINY:
1 łyżka startego imbiru
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
3 łyżki octu winnego czerwonego
3 łyżki sosu czosnkowego z chili
1 łyżka sosu worcetershire
4 łyżki estragonu mielonego
1 łyżeczka suszonych płatków chili
sól morska i pieprz swieżo mielony wg.uznania
olej do smażenia

Umyte i osuszone mięso kroimy w cienkie paseczki.Przekładamy do misy,dodajemy w/w przyprawy,mieszamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
W miedzyczasie kroimy warzywa.Papryki w cienkie paski,cebulę i pora w krążki , czosnek w talarki a pomidorki koktajlowe na pół.
Na rozgrzaną patelnie wlewamy 4 łyżki oleju i wrzucamy mięso wraz z pozostałą marynatą.Smażymy do odparowania połowy płynu jaki sie wytworzył.Następnie dodajemy wszystkie warzywa.Dodajemy sól i pieprz-mieszamy.Całość smażymy jeszcze mieszając do lekkiego zwiędniecia warzyw i gotowe :) W razie potrzeby doprawić sobie jeszcze...
Podajemy z ulubionymi dodatkami :)

6 komentarzy:

  1. Skrobię, że masz super zdjęcie profilowe :) No i ta wołowinka hmmm pamietaj następnym razem żeby coś i dla mnie zostawić :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Olu,foto z przed 1,5 roku jak sobie grzywke zafundowałam hihi :D A zostawić ci nie zostawię bo nie lubisz na ostro hihi ;)

      Usuń
  2. Droga wołowinka, ale pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj zjadłabym sobie takie mięsko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wołowinka ze az slinka leci :) Pomysł na obiad wlasnie sie zrodzil. Dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .