niedziela, 11 listopada 2012

Udka garam masala

Dzisiaj proponuję na obiadek pyszne udka.
Są aromatyczne,soczyste i ostre Polecam :-)








Na dwie porcje :
2 udka z kurczaka
Na marynatę udek:

4 łyżki śmietana 18%
2 łyżeczki przyprawa garam masala
3 łyżki oliwa
1 łyżeczka papryka czerwona w proszku
1 łyżeczka czosnek granulowany
1 płaska łyżeczka sól morska
1/2 łyżeczka papryka ostra w proszku
pieprz czarny ok. 1/2 łyżeczki
Ponadto:
Naczynie żaroodporne lub blaszka
olej do wysmarowania naczynia
folia aluminiowa lub pokrywa

Z w/w przypraw robimy marynatę w misce,mieszamy.

Umyte,osuszone udka przecinamy na pół w zgięciu.
Smarujemy je marynatą i chłodzimy w lodówce około 1h żeby przeszły przyprawami.

Po tym czasie wyjmujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.Przykrywamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C (trzecia półka od góry-grzanie góra) około 45 minut.Pod koniec pieczenia odkrywamy i zapiekamy do zarumienienia się udek.....

Podajemy z czym kto lubi. Ja podałam z ryżem z warzywami i buraczkami :)

5 komentarzy:

  1. mmm ;)
    musiały być aromatyczne :) aż mi ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe i odważne połączenie mam na myśli buraki.Fajny,ciekawy film.Tak specjalnie nie widać,żeby było Tobie smutno.Pozdrawiam Krzysztof

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci Krzysiu że fajnie smakowało z burakami :)A smutno jest mi czasami ,pewnie jak każdemu z nas :-)Pozdrawiam również -ewa :)

      Usuń
    2. jak zwykle wygląda przepięknie. Nominowałam Cię do Liebster Award, w związku z tym zapraszam do siebie.

      Usuń
  3. Uwielbiam ostrą kuchnię, więc na pewno się skuszę :))

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .