sobota, 27 października 2012

Jesienna rolada

Żeby nam rolada się nie rozpadła dodajemy 3 łyżki startego sera na rozłożony ryż.Ja oczywiście zapomniałam ale i tak było przepyszne :-) No może troszkę sie rozsypała ale to malutki szczegół :-) :-)









Jesienna rolada
2 piersi z kurczaka 1/2kg (zmielić w maszynce)
1 jajko kurze surowe
5 łyżek bułka tarta
1 średnia cebula
3 zabki czosnek
sól morska,pieprz kolorowy ew.przyprawa do miesa mielonego wg.uznania
1 brokuł (u mnie waga 500g)
1 woreczek ryż biały
Ponadto:
Folia aluminiowa
Folia przezroczysta
rondel

Ryż ugotować wg.przepisu na opakowaniu (można dodać sobie 1 szczyptę dowolnego barwnika dla lepszego efektu,ale niekoniecznie)
Brokuła ugotować w osolonej wodzie do miękkości.Odcedzić na durszlaku a następnie potłucz go tłuczkiem do ziemniaków na miazgę.
Do zmielonego miesa dodać w/w przyprawy,wbić jajo oraz starty na drobnych oczkach czosnek i cebulę.Doprawić do smaku.Wszystko wymieszać na jednolitą masę.
Na aluminiowej folii rozłożyć mięso mielone na prostokąt u mnie to było 23cmx30cm
Na warstwę mięsa wyłożyć ryż,a na ryż brokuła. Teraz za pomocą folii całość zawijamy w rulon,delikatnie żeby sie nie rozpadło.Gdy juz mamy rulonik przekładamy go na folię przezroczystą i zawijamy go w tak zwanego cukierka.Oczywiście boki związujemy szczelnie żeby nic nam nie wypłyneło. Gotowego cukierka gotujemy 40 minut w szerokim naczyniu na wolnym ogniu(np.rondel) od czasu do czasu przekrecając go.Po ugotowaniu wyciagamy rolade i czekamy aż lekko przestygnie po czym odwijamy i kroimy w plastry.


Podajemy np. z ulubionym sosem/dipem i sałatką/surówką

SMACZNEGO :-)

13 komentarzy:

  1. przyjemna propozycja! pięknie wygląda :) z przepisu wnioskuję, że smakuje wybornie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Inko,było pyszne mimo że zapomniałam sera dodać hihi ;) Dziękuję :)

      Usuń
  2. nasza królowa mięs i ryb :) uważam, że Twój przepis powinien wygrać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu dziękuję że tak uwazasz,ale nie sadzę :-)

      Usuń
  3. bardzo podoba mi się ten pomysl :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł, zielony środek wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczna roladka Ci wyszła.Jest taki mały trik kucharzy,żeby się nie rozsypywała.Na rozłożone mielone mięso trzeba posypać suchą żelatyną,nałożyć farsz i na farsz jeszcze raz posypać.Zwinąć i albo piec w folii do pieczenia,albo gotować.Twoja jest super.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wygląda. Tak mało robię rolad a to takie atrakcyjne rozwiązanie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetyczne danie, pomimo braku serka:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. to wygląda rewelacyjnie ! aż zgłodniałam, musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale to pięknie wygląda! Brokuły potrafią czynić cuda :)

    OdpowiedzUsuń

Jak coś wyskrobiesz będzie mi miło a jak nie to beczeć nie będę ;) Dzięki . . .